Lokalsinne

Lokalsinne

English

Planera din tur hemma

Det finns flera sätt att spara platser och spår i förväg, så att de redan finns i Lokalsinne när du ger dig iväg.

Planera med Lokalsinne

Det enklaste sättet är att leta på den plats du ska till i Lokalsinne medan du sitter hemma. Det kan du göra genom att zooma och panorera tills du hittar rätt plats. Men du kan också använda sök-funktionen i menyn. När du har hittat platsen så kan du spara den med ett långt tryck på kartan. För att platsen ska hamna så rätt som möjligt på kartan så bör du zooma in så mycket du kan. Peka på platsen och gör ett långt tryck. Då frågar Lokalsinne om du vill spara platsen. Ge platsen ett namn och spara den.

Om du vet koordinaterna på platsen du ska till så behöver du inte leta reda på platsen först utan du kan göra ett långt tryck var som helst och sen skriva in dom rätta koordinaterna. Kontrollera sedan att platsen hamnade rätt.

Spara spår och platser från andra källor

Lokalsinne kan spara och visa spår och platser som kommer från andra källor. Det finns tex webbplatser som publicerar vandringsleder som inte finns utmärkta på kartan. De två vanligaste filformaten är GPX och KML. Lokalsinne kan läsa båda formaten. En fil kan innehålla en eller flera platser eller spår.

Lokalsinne registrerar sig som en app för visning av GPX och KML filer. Det gör att när du öppnar en GPX eller KML-fil så visas den automatiskt i Lokalsinne. Om du har flera appar installerade som kan visa filen så får du normalt välja vilken app som du vill använda från en lista. Om filen öppnas i någon annan app utan att du får chansen att välja Lokalsinne så beror det antagligen på att den andra appen är inställd som standard-app för filtypen. För att ändra på det så behöver du gå in i inställningarna för den appen och ta bort den inställningen.

Planera med datorn

Du kan även planera din tur på datorn om du har ett kartprogram som kan exportera platser som GPX eller KML-filer, tex Google Earth Pro.

Så här gör du i Google Earth Pro:

Börja med att skapa en mapp i Google Earth Pro för din tur. Placera sedan ut platsmärken på platser som du vill besöka. Se till att platsmärkena hamnar i rätt mapp. När du har placerat ut alla platsmärken så sparar du mappen. Högerklicka på mappen välj "Spara plats som", ändra från KMZ till KML och spara KML-filen någonstans i datorn.

Google Earth

Använd något progam på datorn som kan skicka filer och skicka KML-filen till ett konto som du kan läsa på enheten med Lokalsinne. Du kan tex använda ett epostprogram som tex Outlook för att skicka ett meddelande till dig själv och bifoga KML-filen som en bilaga. Men det går bra med vilket meddelande-program som helst som kan bifoga filer.

Öppna motsvarande app på enheten med Lokalsinne och ta emot meddelandet. När du öppnar bilagan med KML-filen får du en fråga om vilken app du vill använda för att visa den. Välj Lokalsinne. Då startas Lokalsinne och du kan välja att spara platserna.

Lokalsinne Öppna KML-fil